2018 yılının en çok ilgi çeken 10 Yeşilist içeriği

Bir yılın daha sonuna gelirken, her yıl yaptığımız gibi bu yıl da Yeşilist okuyucularının sene boyunca en çok ilgisini çeken ve en çok paylaşılan 10 içeriği hatırlayalım.

Limon, portakal ve greyfurt kabuklarını atmayın; viyol yapın

Geçtiğimiz yıldan sakladığınız ya da yeni edindiğiniz tohumları filizlendirirken viyol olarak turunçgil kabuklarını kullanabilirsiniz. Ortadan ikiye kesilmiş turunçgil kabuğunun altına drenaj için bir delik açmanız yeterli. Bolca vitamin içeren kabukları tohumunuz filizlendikten sonra doğrudan fide ile beraber saksıya ya da bahçeye dikebilirsiniz.

Kalp sağlığınıza iyi gelen 7 süper gıda

Kalp rahatsızlıkları dediğimiz zaman aklınıza “ben daha gencim” gibi bir cümle geliyorsa, Türkiye’de her yıl 300 bin kalp krizinin görüldüğünü bunun da 125 bin kişinin ölümüne yol açtığını hatırlatalım. Aynı zamanda Türkiye’de kalp krizi risk yaşı da dünya ortalamasından 3 ile 5 yaş daha genç, bunun arkasında da genç yaşlarda başlayan sigara alışkanlığı var.

17-19 yaş arasındaki gençlerin yüzde 86’sının idrarında BPA bulundu

17-19 yaş aralığındaki gençler üzerinde yapılan bir araştırmada, gençlerin %86’sının idrarında, erkeklerin üreme kabiliyetini düşürmek başta olmak üzere birçok ciddi hastalığa sebep olabileceği düşünülen BPA maddesine rastlandı.

Evlerde bulunan, kedi ve köpekler için tehlikeli 8 eşya

Temizlik malzemeleri, antifriz, pil ve bozuk para gibi hemen her evde bulunan ve kedi köpeklerin sağlığı açısından tehdit oluşturan 8 eşyayı listeledik.

Çin plastik ithalatını durdurdu, yabancı ülkelerin plastik atıkları Türkiye’ye yağıyor

Her dakika dünya üzerinde 1 milyon plastik şişe satılıyor. Sadece 2016’da 480 milyar plastik şişe satılmış ve bu rakamın arttığı söyleniyor.  Uzmanlar plastik şişe kullanımının yeryüzüne ve insanlığa verdiği zararın çok yakında iklim  değişikliği etkisi kadar ciddi olacağını söylüyorlar.

Yaşadığınız şehir siz doğduğunuzdan beri ne kadar ısındı, daha ne kadar ısınacak?

BUNU DA OKU:  Bu Perşembe: Yeşile gönül verenler Nişantaşı Juno'da, Green Drinks'te buluşuyor

New York Times’ın Kaliforniya, Berkeley, Şikago ve Rutgers Üniversiteleri ile Rhodium Group’tan iklim uzmanları, ekonomistler ve veri çözümleyicilerle birlikte hazırladığı çalışma; şehirlerde belirli bir yıldan bu yana yaşanan ısı değişimlerini ve bundan sonra bu değişikliklerin nasıl seyredeceğini gösteriyor.

Kolayca uygulayabileceğiniz 15 basit sağlıklı beslenme önerisi

Kilo vermek ve sağlıklı beslenmek konusunda bir çok öneri bulmak mümkün. Bu önerilerin çoğu ise diyet yapmayı odağına alıyor, bu da bazı gıda gruplarını beslenmenizden çıkarmayı öneriyor.

Ama bir çok insan, eğer ciddi bir sağlık sorunu yoksa, aslında büyük acılar çekmeden ve ekstrem yollara başvurmadan nasıl sağlıklı besleneceğini ve kilo vereceğini araştırmakta. Biz de sizin için bazılarından daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz 15 basit öneriyi listeledik.

Vücudunuza stres yüklendiyse çimlere uzanın ve kendinizi topraklayın

Çok yeni bir trend olduğu için aslında bilimsel araştırmaların boyutları şu an “kesin sonuçlara” ulaşmak için yeterli değil, ama diğer sağlık trendlerine göre tam anlamı ile yan gelip yatmaktan ibaret bu hareketin çok da size zararı dokunacağını düşünmüyoruz.

İBB geri dönüşüm projesinin fiyatlarını açıkladı: 43 kutu içecek atana vapur bedava

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yakın zamanda başlatmayı planladığı Geri Dönüşümde Kazan-Kazan Dönemi projesi ile ilgili detaylar belli oldu. Belirli yerlere konacak konteynerlarla pet şişelerin toplanmasını ve toplanırken de o pet şişeyi konteynere atan her kişinin İstanbulkart’ına bir bedel ödenmesini öngören projede pet şişe ve kutu başına ne kadar ödeme yapılacağı da açıklandı.

Tek kullanımlık plastikleri hayatınızdan çıkaracak 10 öneri

Hayatımıza konfor, kolaylık, hız ve kalite sağlayan plastikler, yanlış ve aşırı kullanım nedeniyle çevre kirliliği sorunlarına neden oluyor. Her birimiz kullandığımız ve attığımız plastikler ile ‘Plastik Ayak İzi’ne yol açıyoruz. Peki, plastik ayak izimizi azaltmak mümkün mü?

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ekoturizm, Etkinlikler, Ev ve Bahçe, Geri Dönüşüm, Gıda, Gıda Gündemi, Gündem, Hayat, Hayvanlar, İklim Değişikliği, Kent, Kişisel Bakım, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Mimari, Moda, Ofis, Sanat ve Tasarım, Spor, Tarifler, Teknoloji, Topluluklar, Vejetaryen ve Vegan, Yeme İçme, Yenilenebilir Enerji, Yeşil alanlar
Kenya’nın yeni paralarının üzerine eski devlet adamları yerine, soyu tükenen hayvanların resimleri basılıyor

Kenya, piyasaya sürdüğü yeni para biriminde paranın üstüne eski devlet başkanlarının yerine soyu tükenmekte olan yerel vahşi doğadan motifleri kullanmayı...

Kapat