2023 yılının kaçırılmaması gereken doğa belgeselleri

2023 yılının kaçırılmaması gereken doğa temalı belgesellerini derledik. Vahşi yaşam, plastik kirliliğine karşı yapılabilecekler, ağaçların büyülü dünyası, iklim krizinin biyoçeşitlilik üzerindeki yıkıcı etkileri, şempanzelerin sosyal yaşamı, alışılmışın dışında bir kömür masalı, okyanusların derinliklerindeki akıllara durgunluk veren canlılar ve gezegenin en güzel köşeleri bu listedeki belgesellerde!

Planet Earth 3 (Yeryüzü 3)

Dünyanın en fazla yankı uyandıran ve ilk kez 2006 yılında yayınlanan “Planet Earth” serisinin üçüncü ksmı yayında. BBC’nin efsane belgesel dizisinin anlatımını yine Sir David Attenborough üstleniyor.

Plastic Earth

Film, endişeli bir anne olan Janice Overbeck’in sorunun tüm boyutlarını ve bununla mücadele etmek için geliştirilen yenilikçi çözümleri ortaya çıkarmak için çıktığı yolculuğu izliyor. Önde gelen bilim insanları, mühendisler, araştırmacılar ve çevre savunucularıyla yaptığı röportajlar sayesinde Janice, plastik salgınını kontrol altına alma çabalarına dair benzersiz bilgiler ediniyor.

Chimp Empire (Şempanze İmparatorluğu)

Uganda’da bir ormanda yaşayan büyük bir şempanze topluluğu, karmaşık sosyal ağları ve aile dinamiklerini idare etmenin yanı sıra tehlikeli alan mücadelelerine giriyor

Our Planet 2 (Gezegenimiz 2)

Anlatıcılığını David Attenborough’nun yaptığı bu çarpıcı belgeselde gezegenimizin doğal güzelliğine şahit olurken iklim değişikliğinin tüm canlıları nasıl etkilediğini göreceksiniz.

Trees and Other Entaglements

Film yapımcısı Irene Taylor, ağaçlarla olan simbiyotik bağımızı keşfederken doğa, ölümlülük ve zamanın geçişi üzerine şiirsel bir meditasyon hazırlıyor. Trees and Other Entanglements, sanatsal imgeler, fotoğraflar ve animasyonlardan yararlanarak ağaçlara duyulan hayranlığın çeşitli öykülerini bir araya getiriyor. Ortaya çıkan, hem doğal dünyayla hem de birbirimizle olan bağımıza dair bir insan hikâyesi.

Spy in the Ocean

Casus Yaratıklar olarak adlandırılan son teknoloji casus kameralar bizi okyanusun derinliklerine götürüyor ve yaratıkların şaşırtıcı ve gizli yaşamlarını ortaya çıkarıyor.

BUNU DA OKU:  'Et'e bakışınızı değiştirecek 5 film

Wild Life

Oscar ödüllü film yapımcıları Chai Vasarhelyi ve Jimmy Chin’in elinden çıkan Wild Life, doğa korumacı Kris Tompkins’i, hayatını korumaya adadığı manzaralar kadar vahşi, on yıllara yayılan destansı bir aşk hikâyesinde izliyor. Kris ile doğa adamı ve girişimci Doug Tompkins, orta yaşlarında birbirlerine aşık olduktan sonra, öncülüğünü yaptıkları Patagonia, The North Face ve Esprit gibi büyük başarılara imza atmış outdoor markalarının dünyasını geride bırakarak, Şili ve Arjantin’de Milli Parklar oluşturmak için vizyoner bir çaba içine giriyorlar.

King Cole

Orta Appalachia’nın mavi sırtlarına şiirsel bir övgü niteliğindeki King Coal, kapsamı, mekânı ve varlığıyla çoğu zaman bir IMAX eğitim filmini çağrıştırıyor. Film, bölgenin üzerinde dolaşan bir hayalet olarak kömürün karmaşık tarihini araştırıyor. Değerli taş baştan sona kutlanırken, film hiçbir zaman güncel siyasete dair bir tartışmaya girmek için rotasından sapmıyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, Hayvanlar, İklim Değişikliği, Sanat ve Tasarım
Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Fransa'da 1 Ocak'tan itibaren vatandaşların gıda ve bitki atıklarını kompost etmesi zorunlu oldu. Avrupa Komisyonuna göre gıda atıkları, AB'nin

Kapat