Ağustos ayı meyve ve sebzeleriyle hazırlayabileceğiniz 4 harika tarif

Yazın bütün enerjisinin biriktiği mevsim değişiminden önceki son ışıltısını yaşacağımız aya geldik. Yazın sıcak coşkusu  son mahsullerde birikmiş,  yaz sıcağını ürünleri sayesinde bizimle paylaşmaya devam ediyor. Doğaya olan minnetimizi gösterebileceğimiz en güzel ve doğru yollarından biri onunla uyumlu yaşamak. Bu sebeple toprağın kendi doğal ritminde ürün verişiyle paralel beslenmeyi deneyebiliriz. Aşağıda sizinle bu ayın sebze ve meyveleri listesini ve bu malzemeleri kullanarak yapabileceğiniz 4 yemeği paylaşıyoruz.

Sebze: Kabak, biber, mısır, taze fasulye, bamya,  biber, dolmalık biber, patlıcan. 

Meyve: Muz, üzüm, karpuz, kavun, mürdüm eriği, vişne, böğürtlen, incir,  kayısı,  domates,  şeftali, böğürtlen,  kavun, karpuz, şeftali.

#1 Soğutulmuş kabak çorbası

Malzemeler
8 adet küçük kabak
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 küçük soğan
2 diş ince dilimlenmiş sarımsak
1 yemek kaşığı defne yaprağı
1 avuç ince dilimlenmiş taze kekik
1 çay kaşığı kaya tuzu
3 su bardağı su 
2 yemek kaşığı ince kıyılmış fesleğen 
2 su bardağı buz
Taze çekilmiş biber 
2 su bardağı semizotu veya roka

Yapılışı
Büyük bir tencerede, iki yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın. Soğanı ve sarımsağı ekleyin ve renkleri hafif dönene kadar yaklaşık 8 dakika pişirin. Kekik ve defne yaprağını ilave edin ve kokulu olana kadar pişirin. Dilimlenmiş kabakları ekleyin, tuzlayın ve pişirin, ara sıra karıştırarak, yumuşayana kadar yaklaşık 10 dakika pişirin. Suyu ekleyin ve kaynatın. Tencereyi ocaktan alın. Defne yaprağını atın ve rendelenmiş fesleğen ile karıştırın. Çorbayı bir blender’da pürüzsüz olana kadar püre haline getirin. Kabak püresini geniş bir kaseye aktarın. Buzun içinde karıştırın. Kabak çorbasını iyice soğuyuncaya kadar yani en az üç saat soğutun. Çorbaya tuz ve karabiber serpin.En son isteğe bağlı olarak hangisini tercih ederseniz, semizotunu veya rokayı ekleyin. Zeytinyağını gezdirin ve servis yapın.

BUNU DA OKU:  Vejetaryen besin kaynakları

#2 Körili bamya 

Malzemeler
2 yemek kaşığı yağ
3 su bardağı (300 gram) kıyılmış taze bamya
Yarım çay kaşığı hardal tohumu
Yarım çay kaşığı kimyon tohumu
1 orta boy doğranmış soğan
2 diş rendelenmiş sarımsak
1 uzun dilimlenmiş yeşil biber
Yarım çorba kaşığı rendelenmiş zencefil
4 adet doğranmış domates
3 çay kaşığı kişniş tozu
Yarım çay kaşığı zerdeçal
Yarım çay kaşığı kırmızı biber (ya da daha fazla, isteğinize bağlı)
3-4 yemek kaşığı domates suyu
1 çay kaşığı garam masala
Yarım çay kaşığı tuz
Dilimlenmiş yeşil soğan veya kişniş, dilimlenmiş kırmızı biber, garnitür için (isteğe bağlı)

Yapılışı
Orta ateşte büyük bir tava ısıtın. Bir çorba kaşığı yağ ve doğranmış bamya ekleyin. Bamya bütünüyle kızarıp sümüğü kayboluncaya kadar yaklaşık 10 ila 15 dakika pişirin. Bir plakaya çıkarın.

İkinci çorba kaşığı yağı, hardal ve kimyon tohumları ile birlikte tavaya ekleyin. Birkaç saniye sonra, hafifçe patlayıp rengini aldıktan sonra, soğanı ekleyin ve yumuşayana kadar kızartın. Sarımsak, zencefil ve yeşil biberleri ekleyin ve kokulu olana kadar kızartın.

Doğranmış domatesleri, kişniş tozu, zerdeçal ve acı biber ekleyin. Tavayı örtün ve 3-4 dakika pişirin, böylece baharatlar pişecek ve domatesler parçalanacak. Biraz daha sos isterseniz, domates suyundan 3-4 yemek kaşığı ekleyebilirsiniz.

Bamya, garam masala baharatını ve tuz ekleyin. Bamya ısındıktan sonra, pirinç veya roti ile servis yapın ve istenirse yeşil soğan ve kırmızı biberle süsleyin.

#3 İncir pudingi (şekersiz)

Malzemeler
750 gram taze incir 
400 ml su
1 tarçın çubuğu
1/2 vanilya çubuğu
1 çay kaşığı limon suyu

Yapılışı
Yapmanız gereken ilk şey incirleri yıkayıp çeyrek şekilde kesmek, soyulmaları gerekli değil, kabuklarının bize ihtiyacımız olan lifi verdiğini unutmayın. Ardından incirleri koyup suyu ekleyin. Vanilya kabuğunu açın ve tohumları dikkatlice çıkarın, tencereye ekleyin, tarçın çubuğunu ve 1/4 limon suyunu ekleyin. Ateşi yakın ve kaynamaya başladığında ateşin altını kısıp toplamda 25-30 dakika pişirin.

BUNU DA OKU:  Sağlığımızı tehlikeye atmaya değmez

Pişmesi bittikten sonra sonra tarçın çubuğunu ve vanilya kabuğunu çıkarın. Sonrasında kaselere aktararak buzdolabına alın. Yaklaşık 1 hafta boyunca bozulmadan buzdolabında bekleyebilecek bir tatlıdır. 

#4 Rafine şekersiz şeftali ve böğürtlenli soğuk çay

Malzemeler
1 su bardağı su
1 su bardağı bal
1 su bardağı böğürtlen
Soyulmuş ve dilimlenmiş 3 büyük şeftali
5 su bardağı su
3 poşet şeftali çayı (atıksız isterseniz gramaj olarak alıp French press’te de demleyebilirsiniz.)
3 poşet böğürtlen çayı
2 yemek kaşığı limon suyu

İsteğe bağlı 
Limon dilimleri
Ahududu
Dilimlenmiş şeftali
Nane

Yapılışı
Bal ve suyu küçük bir tencerede birleştirin ve sürekli karıştırılarak orta-düşük ateşte kaynamaya bırakın. Bal eridikten sonra, ısıyı kapatın ve şurubun soğumasına izin verin. Ayrı bir tencerede, bir bardak suyu kaynatıp ocaktan alın çay poşetlerini 10-12 dakika (üstü kapalı) boyunca demleyin. Çay demlendikten sonra çay poşetlerini çıkarın. Kenara koyun. Bir mutfak robotu veya güçlü bir blender ile soyulmuş ve dilimlenmiş şeftali ve böğürtleni bir araya getirip püre haline getirin. 1 su bardağı su ekleyin ve pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın. Tüm tohumları çıkarmak için püre karışımını ince bir süzgeçten geçirin. Büyük bir sürahi içinde hazırladığımız şurubu, demlenmiş çayı, kalan üç bardak suyu, limon suyunu ve şeftali ahududu püresini birleştirin. Birleşene kadar karıştırın. Dilimlenmiş şeftali, ahududu, limon dilimleri ve isterseniz nane ekleyin. Buzdolabında 3-4 saat soğutun veya buzla servis yapın.

Kaynaklar:
Cilantro and Citronella
Food and Wine
Alattefood
Miss Blasco

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Sinem Uğurdağ

Istanbul’da başlayan hayat yolculuğum farklı kıtalarda yaşadığım uzun soluklu deneyimlerle birlikte tüm heyecanıyla devam ediyor. Yoga, kamp, fotoğraf, müzik festivalleri ve yemek yapmak vazgeçemediğim ve nerede olursam olayım hayatıma renk katan ilgi alanlarım. Bunların yanı sıra, doğayla ilişkimi her geçen gün daha da güçlendiriyorum; farklı coğrafyaları gözlemledikçe dünyamızın tabiatına hayranlığım artıyor. Herkesin önce kendi bedenine sonra etrafındaki canlılara karşı sorumlu olduğuna ve bunun bilincinde olan her bireyin farkındalık yaratması gerektiğine inanıyorum.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Gıda Gündemi, Tarifler
Zehirsiz Sofralar Ağı kuruldu: Pestisitlere mahkum değiliz

Zehirsiz Sofralar Ağı'nın ilk etkinliği 8 Ağustos Perşembe günü saat 19:00'da DasDas'da yapılacak.

Kapat