Bir köpekbalığı türü iklim krizi nedeniyle karada, oksijensiz kalarak yürümeye başladı

Florida Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, karada olağanüstü bir şekilde yürüme yeteneğine sahip olan apolet köpekbalıklarının, ısınan denizlerde ve iklim krizinin neden olduğu koşullarda hayatta kalmak için evrimleştiğini açıkladı.

Avustralya ve Yeni Gine’nin sığ resiflerinde yaygın olarak bulunan apolet köpekbalıkları, kürek şeklindeki yüzgeçlerini kullanarak kuru arazide 30 metreye kadar yürüyebiliyor ve iki saate kadar hipoksiden (oksijen eksikliğinden) etkilenmeden hayatta kalabiliyor.

Florida Atlantik Üniversitesi (FAU) biyologları ve Avustralya’daki araştırma ortakları, bu olağanüstü yeteneklerin, koşullar değiştikçe resifte yaşayan köpekbalıklarının giderek daha düşmanca ortamlarda hayatta kalmasını sağladığını söylüyor.

Bütünleştirici ve karşılaştırmalı biyoloji dergisinde yayınlanan çalışmada, “Bu tür hareketle ilgili özelliklerin yalnızca hayatta kalmakla sınırlı olmadığı, aynı zamanda iklim değişikliği ile ilişkili olanlar da dahil olmak üzere zorlu çevresel koşullar altında sürdürülen fizyolojik performanslarıyla da ilişkili olabileceği,” belirtiliyor.

FAU’nun biyolojik bilimler bölümünde biyomekanik profesörü olan Marianne Porter, köpekbalıklarının yavaş ve hızlı yürüyebildiğini ve yüzebildiğini ve bu özelliklerin onlara diğer türlerin sahip olmadığı daha elverişli ortamlara ulaşmak için karadan geçme konusunda olağanüstü bir yetenek verdiğini söylüyor.

Apoletler, hareket kabiliyetine sahip olduğu bilinen tek köpekbalığı türü değil. 2013’te Endonezya’daki araştırmacılar, yüzgeçlerini okyanus tabanında yürümek için kullanan, küçük balıklar ve kabuklular için yiyecek arayan bir tür keşfettiler.

Queensland Üniversitesi’ndeki araştırmacılar ve uluslararası ortaklar tarafından 2020 yılında yapılan bir araştırmada da, sığ suda yürümek için yüzgeçlerini kullanan en az dokuz köpekbalığı türü bulundu.

Ancak apoletleri diğerlerinden ayıran şey, hipoksiye uzun süreli toleransları ve yalnızca karada hayatta kalabilmeleri değil, vücut uzunluklarının 30 katına kadar mesafeyi yürüyebilmeleri.

Araştırmacılar, bunun köpekbalıklarına yırtıcılardan kaçmak için daha fazla çeviklik sağladığını ve daha bol yiyecek ve daha az rekabetin olduğu bölgelere ulaşmalarını sağladığını kaydetti.

BUNU DA OKU:  İklim değişikliğinin Türkiye'ye etkileri!

Kaynaklar:
Euronews
The Guardian

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Hayvanlar, İklim Değişikliği
Ege Sahillerinden Çevre Gözlemleri – II

Türkiye’de çevre konusunda gözlemler yazarken kırmızı etten bahsetmemek mümkün değil. Kırmızı etin çevre için kötü etkilerini pek kimse bilmediği gibi

Kapat