Bir yılda İtalya’nın yüz ölçümü kadar kayıp: 2017 yılında Dünya, her saniyede bir futbol sahası büyüklüğünde ormanı kaybetti

Dünya 2017 yılında her saniyede bir futbol sahası büyüklüğünde orman kaybetti. Küresel Orman İzleme girişimi bir yıldaki kaybın İtalya’nın yüz ölçümüne, yani neredeyse Türkiye’nin yarısı genişliğinde bir kayba denk geldiğini açıkladı..

Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün kurduğu Google ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Küresel Orman İzleme girişimi (GFW) uydu görüntüleri ile neredeyse canlı olarak orman kayıplarını izleyebiliyor.Çoğunluğu yasa dışı yollarla oluşan bu kayıp, hem yabani yaşamın kaybına hem de iklim değişikliğine yol açmakta.

2003’ten beridir ağaçların kapladığı alanlardaki kayıp, 2008’den beridir ise tropik yağmur ormanlarındaki kayıp iki katına çıkmış durumda. Brezilya’da düşüşe geçen kayıplar politik karmaşaların arasında yeniden ortaya çıktı. Kolombiya’da ise son dönemde bu kayıplar hızla artmakta.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ise orman kayıoları rekor seviyelerde. Bir tek Endonezya’da hükümetin politikaları ve daha az orman yangını sayesinde 2017’de orman kayıpları %60 oranında azaldı ama kayıplar devam etmekte.

GFW verilerine göre Türkiye ise 2017 yılında 33.900 hektar orman alanı kaybetmiş. En çok kayıp yaşayan şehir ise 4.120 hektar ile İzmir olurken onu Antalya (2.450 hektar), Muğla (2.150 hektar), Balıkesir (1.920 hektar) ve İstanbul (1.840 hektar) takip etmekte.

Orman kayıplarının iklim değişikliğine yaptığı etki neredeyse dünyanın ikinci en büyük kirleticisi ABD’nin sera gazı salımına eşit bir seviyede. Son 40 yılda ise ormansızlaşma yaban hayatının yarı yarıya yok olmasının arkasındaki en büyük sebebi olarak belirtiliyor.

Özellikle hayvan yemi olarak kullanılan soya ekimi ve hayvanlar için çiftlik alanlarını açmayı hedefleyen yasadışı orman kesimi ve palm yağı üretmek için yağmur ormanlarından çalınan alanlar son dönemdeki büyük kayıpların sebepleri olarak belirtilmiş.

Orman kayıplarının arkasında bazı durumlarda doğal felaketler olsa da, bunun oranı insanlığın etkisi ile karşılaştırınca oldukça küçük. Araştırmalar insanlığın medeniyetler çağından önce var olan orman ekosistemlerinin sadece %15’inin şu an hayatını devam ettirdiğini gösteriyor. Bu %15’in geri kalanının çeyreği yerle bir edilmiş, gerisi ise bölünmüş ve çoraklaşmış durumda.

BUNU DA OKU:  Tayland ormansızlaşmaya tohum bombaları ile savaş açıyor

Oxford Üniversitesi’nin yayınladığı bir başka iklim değişikliği raporu ise iki çözüme özellikle dikkat çekiyor: ağaç dikmek ve toprağın kalitesini artırmak. Rapora göre bu ikisi, bugünden 2050 yılına kadar yapılabilecek en iyi iki yatırım.

Bunun en önemli nedeni ise karbon emisyonlarını düşürmeye yönelik teknolojik çözümlerin aksine ağaç dikme ve toprak kalitesini artırma önlemlerinin maliyetinin çok düşük olması ve negatif etki riski yaratmaması. Bu rapor hakkındaki içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji
ABD’de bulunan bu kene insanlarda kırmızı ete alerjiye yol açıyor

Nadir bir alerji türü olan kırmızı ete alerji, ABD'de bulunan Ambylomma americanum adlı bir kene yüzünden giderek daha fazla yayılmaya başladı

Kapat