Doğa dostu bir mutfak için 9 ipucu

Yemek yapmak belirli bir kesim için hobi, diğerleri için sağlığa giden yolda bir araç ve en önemlisi en temel ihtiyacımızı karşılamanın en alışılagelmiş yolu. Yemek yapma sürecindeki fark edilmeyen ama hiç de masum olmayan karbon ayak izi miktarı göz önüne alındığında, daha etkin ve çevre dostu yemek yapmanın beslenme ve hobi kadar önemli olduğu kaçınılmaz bir gerçek. Bu yüzden sizin için mutfakta doğayı nasıl koruyabileceğinizle ilgili 9 maddelik bir liste hazırladık.

TIKLAYIN: Tertemiz bir fırın için üç ipucu

#1 Fırınınızı kullanırken kontrolü elinizden bırakmayın

Isı, pişirme işleminin temel bir parçası olmasının yanı sıra enerji tüketir. Bu tüketimi azaltmak için, mümkün olduğunda ön ısıtmayı atlamakta fayda var. Fırında fasulye, lazanya, fırında patates ve güveç gibi 45 dakikalık pişirme süresine sahip yiyecekler soğuk fırında başlayabilir. Endişelenmeyin, pişirme işlemi fırın ısınırken yapılır.

Ancak, kurabiye ve ekmek yapıyorsanız, fırınınızın cam bir penceresi olduğundan emin olun, böylece fırın kapağını sürekli açıp kapamanıza gerek kalmaz. Unutmayın, sıcak bir fırının kapağını her açışınızda, pişirme süresini uzamasına ve enerji kullanımını artmasına sebep olan yaklaşık 10 santigrat derecelik bir ısı kaybı olur.

Ayrıca, belirtilen süreden birkaç dakika önce fırınınızı kapatabilirsiniz. Fırın, yemek pişirmek için yeterince sıcak kalabiliyor. Güveçler ve fırında kızaran yiyecekler için, en az 15 dakika önceden kapatabilirsiniz.

#2 Mutfak gereçlerinize özen gösterin

Pişirme araçlarınıza da dikkat edin. Teflon tavalar, yapışmaz olduklarından dolayı çok uygun olsalar da, toksik kimyasalların salınmasına sebep olduğunu biliyor muydunuz? Bunun yanı sıra, teflonlar çok kolay çizilir dolayısıyla sağlığınız için sık sık değiştirmeniz gerekiyor.

Teflona alternatif olarak, dökme demir veya kaliteli paslanmaz çelik gibi uzun ömürlü mutfak gereçlerini tercih edebilirsiniz. Fırınlamayı seviyorsanız, cam, metal veya seramik fırın kaplarını ve tepsileri tercih ederseniz kullanım ömrü çok daha uzun olur.

BUNU DA OKU:  İstanbul’un sağlığını koruması için değil, iyileşmesi için neler yapılması gerektiğini konuşmalıyız

Mikrodalga fırınlar da enerji tasarrufu sağlar. Geleneksel fırınlara göre % 80 daha az enerji harcarlar, bu nedenle yiyeceklerinizi veya buharlı sebzelerinizi ısıtmak istiyorsanız kullanabilirsiniz. Mikrodalgada daha hızlı pişirmek istiyorsanız, yiyeceğinizi mikrodalga tepsisinin dış kenarlarına doğru yerleştirin.

Düdüklü tencere ise harika bir tercihtir, çünkü diğer araçlarla karşılaştırıldığında, düdüklü tencere % 70’e kadar enerji tasarrufu sağlıyor. Düdüklü tencere sadece besinleri korumaz, buhar lezzetlerini de yoğunlaştırır.

#3 Tutumlu olun

Bazen doğa dostu bir yaşam sürmek zor olabiliyor ama küçük değişikliklerin bile fayda getireceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Örneğin bulaşık makinesini sadece doluyken çalıştırabilirsiniz. Buzdolabı satın alırken otomatik buz veya soğuk/sıcak su veren makineleri satın almaktan kaçınabilirsiniz. Mesela, eski bobinli buzdolaplarının verimliliğinin aynı kalabilmesi için arkasının 6 ayda bir süpürülmesi gerekiyor.

#4 Elinizden geleni yapın

Sebzeleri ve meyveleri temizlerken, muslukta akan suda yıkamak yerine kaseye aldığınız suda temizleyin.

Ayrıca dakikada 10 litreye kadar su tasarrufu sağlayan ve kullanım kolaylığı sağlayan musluk havalandırıcılarını takmayı deneyebilirsiniz. Bulaşık makinesi veya yeni buzdolabı gibi mutfak gereçleri için alışveriş yapıyorsanız, performanstan ödün vermeden % 50’ye kadar daha az enerji kullanan A sınıfı ürünleri tercih etmeyi unutmayın.

#5 Artık gıdaları değerlendirin

Artık gıdalar özellikle yalnız yaşayanların kullanımı için oldukça uygun. Mantar yemeğinin kaldığı durumda ondan çorba, sandviç, makarna veya salata yapabilirsiniz. Biraz havuç, kereviz, soğan ve patates mi kaldı? Yemeğiniz neredeyse hazır. Olasılıklar sınırsız, sadece buzdolabındaki arda kalanlarla yaratıcı olmaya bakın.

Sık sık yemek artığınız kalıyorsa önceden planlama yapıp onları azaltmak oldukça ideal bir yöntemdir. Yemek hazırlığını basitleştirir ve tüm malzemeleri kullanmanızı sağlar. Ayrıca, kendi bahçeniz varsa, artık yemekleri gübre yapmak için kompost yığınına ekleyebilirsiniz.

#6 Kağıt peçete ile vedalaşın

BUNU DA OKU:  Mutfaktaki büyük bostan

Rulo peçeteye alternatif olarak viskoz kumaşlar kullanabilirsiniz. Geleneksel kağıt havlulardan çok daha fazla emici ve dayanıklıdır. Kumaş peçeteler kullanmayı düşünün.

#7 Taze besinleri tercih edin

Paketli bir gıdayı tüketmek pazara gidip sebze meyve seçmekten çok daha kolay gözükse de uzun vadede zararlıdır. Hem kendi vücudunuz için hem de üretim süreci değerlendirildiğinde doğa için. Alışveriş yaparken, satın aldığınız her ürünün siz tükettiğiniz için orada olduğunu unutmayın.

#8 Temizlik malzemelerinde doğal alternatiflere yönelin

Mutfağınızı sirke ve kabartma tozu gibi doğal, toksik olmayan maddeler kullanarak temizleyebilirsiniz. Sirke bakteri ve küfleri yok eder.  Ancak elbette, bitki bazlı ve kimyasal madde içermeyen ev temizleyicileri de var. İçeriklerini dikkatli okuyarak ekolojik ev temizlik malzemelerini tercih edebilirsiniz.

#9 Sürdürülebilir mutfak gereçleri kullanın

Plastik mutfak gereçleriniz eskidiğinde bir sonraki alışverişinizde tahta ve bambu gibi sürdürülebilir materyaller kullanılarak üretilmiş ürünlere yönelin. Örneğin ahşap kesme tahtaları plastik olanlara kıyasla çok daha az bakteri üremesine yol açarlar.

Kaynak:

https://earthbuddies.net/10-tips-eco-friendly-kitchen/

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Sinem Uğurdağ

Istanbul’da başlayan hayat yolculuğum farklı kıtalarda yaşadığım uzun soluklu deneyimlerle birlikte tüm heyecanıyla devam ediyor. Yoga, kamp, fotoğraf, müzik festivalleri ve yemek yapmak vazgeçemediğim ve nerede olursam olayım hayatıma renk katan ilgi alanlarım. Bunların yanı sıra, doğayla ilişkimi her geçen gün daha da güçlendiriyorum; farklı coğrafyaları gözlemledikçe dünyamızın tabiatına hayranlığım artıyor. Herkesin önce kendi bedenine sonra etrafındaki canlılara karşı sorumlu olduğuna ve bunun bilincinde olan her bireyin farkındalık yaratması gerektiğine inanıyorum.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Geri Dönüşüm, Gıda, Gıda Gündemi, Hayat, Yeme İçme
Kanser raporunu açıklayan Bülent Şık’a 12 yıla kadar hapis istemi

Sağlık Bakanlığı’nca sonuçları kamuoyuna açıklanmayan çevre kirliliği araştırmasını halka duyuran gıda mühendisi Bülent Şık hakkında beş yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle...

Kapat