İstanbul’un en iyi falafellerini yiyebileceğiniz 8 restoran

Humusun en iyi arkadaşı, Mısırlı firavunların aperatifi, has bir Orta Doğulu ve Akdenizli, dünyanın ilk fast food’u ve vejeteryanların sokaktaki kurtarıcısı… Kim mi bu? Tabii ki FALAFEL.

Dışı kızarmış ve çıtır çıtır; içi nohut, yeşillik ve baharatlı sebze köftesi… Falafel tek başına, salatada veya dürüm içinde yenebiliyor. Her Orta Doğu ülkesinin falafel tarifi, yanında servis ettikleri, mutlaka denenmesi gerekenleri kendine özgü olduğu ve İstanbul’da da çeşitleri gitgide arttığı için bu listede hem en iyi falafelleri hem de gitmişken denenmesi gerektiğini düşündüğüm hallerini paylaşıyorum, umarım siz de her birini en az benim kadar seversiniz.

Bu seçkideki her bir mekân özgün olduğu için liste alfabetik sıra ile düzenlenmiştir.

#1 Eat and Meet Falafel

Beşiktaş’ın ara sokaklarından birine gizlenmiş Eat and Meet, dışarıdan bakıldığında ‘sürprizli’ lezzetini hiç belli etmese de listedeki yerini kesinlikle hak ediyor. Ürdün usulü yapılan kuruyemişli falafelinin yanı sıra menüsünde nohut ezmesi ve kaşarlı falafel gibi opsiyonlar da mevcut.

Ne sipariş etmeli:  Falafel dürümü kesinlikle kuruyemişli söyleyin, birbirlerine çok yakışıyorlar. Şaşırtıcı derece güzel, yağı hafif ve sonrasında ağızda güzel tat bırakan cinsten bir yemekti.

#2 Falafel Köy

Kumbaracı Yokuşu’nda konumlanan Falafel Köy minicik iki katlı bir restoran. Dışarıdan bakıldığında var mı yok mu ayırt etmek bile zor olsa da, hem çalışanların sıcak kanlılığı hem humusunun muhteşemliği ile kalpleri çalıyor. Suriye usülü yapıldığı için yanında muhammara, babagannuş gibi mezeler de yer alıyor. Fiyat performans açısından Gazze ile rekabet ettiğini söyleyebilirim.

Ne sipariş etmeli: Dürüm de alsanız tabakta da yaptırsanız yanına mutlaka bol humus koydurtmayı unutmayın. 

#3 Gazze Felafilli

Öncelikle listenin en sıra dışı mekânı burası. Neden derseniz Aksaray Yusufpaşa durağına çok yakın konumlanan bu mahallede, Arap mutfağına özgü çok enteresan restoranlar bulunuyor.Gazze’ye gelince falafelleri küçük ama bir topu sadece 50 kuruş olduğu için, listenin fiyat performans birinciliğini kesinlikle kapıyor. 

BUNU DA OKU:  Yeşil işletmelerle çalışmak

Ne sipariş etmeli: Humusu nar ve nohut taneleriyle sunmaları ve kıvamı sebebiyle humus ve açlık durumunuza göre adet falafel söylemek en mantıklısı olacaktır.

#4 Jeni Falafel

Şirin mi şirin misafirperver sahibinin Şaşkınbakkal’da ara sokakta küçük bir köşede yer alan restoranı. Yemek yapmak yıllardır tutkusu olan sahibi uzun yıllarını Avusturalya’da geçirmiş. Çok sempatik, ev sahibi gibi ağırlıyor misafirlerini ve tariflerinde kullandığı her bir ürünü özenle seçiyor.

Ne sipariş etmeli: Tam buğday unlu lavaşta falafel dürüm, avokadoları da hep özenle seçilmiş olduğu için, falafel dürüme eklemek güzel bir aroma katıyor.

#5 Karim El-Sahyoun

İstiklal Caddesi’nde konumlanan Beyrut usülü  Karim El Sahyoun, hızlıca yol üstünden alıp gitmek için çok uygun.

Ne sipariş etmeli: Dürümün içine mutlaka kendi özel hazırladıkları karnabaharları eklenmeli, falafel ve karnabaharın bu kadar birbirine yakışması inanılır gibi değil. 

#6 Rulo

Kadıköy’ün en sevilen vegan dürümcüsü. Sadece falafel değil, vegan mücveriyle içine baklagil, yeşillik, kısır, yogurtlu salatalar, patlıcan gibi çok malzeme opsiyonu bulunan Rulo şehrin en sağlıklı ve doyurucu dürümü ünvanını hak ediyor.

Ne sipariş etmeli: Karışık tabak, falafelinin yanı sıra özellikle patlıcan-domates-patates karışımını, nohut ve mücveri çok iyi yapıyorlar.

#7 Tahin

Listenin en popüler çocuğu. Kullanılan en temel malzeme olan zahter ve maydonozun Lübnan’dan gelmesi onu egzotik, bütün şehre yayılmış olması da son derece yerel yapıyor.

Ne sipariş etmeli: Set menüleri içindeki Lebanese Vegan Menü 1 aslında favori olması gereken tabak; çünkü falafelin yanında yer alan humus, tabbule ve özellikle  batata harra (patates ama sarımsak miktarı gerçekten çok yerinde) tabağı müthiş doyurucu ve yemesi keyifli hâle getiriyor. Ama humus seçenekleri gerçekten etkileyici, özellikle Beyrut usülü humusları ve taze fesleğenli humusları kesinlikle denemeye değer. O yüzden bence, iki kişi gidip bu humuslardan biri de paylaşılmalı.

BUNU DA OKU:  Etsiz Pazartesiye Hint Rüzgarı: Mantarlı Biryani Pilavı

#8 Tonton Efendi

Kadıköy Yeldeğirmeni Mahallesi’nin en ‘tonton’ işletmecilerinden birine sahip. Mahalle samimiyetinde Lübnan usulü falafel dürüm ve ev yemekleri yapıyor. Tek dürümünün doyuruculuğu az fakat kullandığı sos o kadar güzel ki insana ikinciyi de sipariş ettiriyor.

Ne sipariş etmeli: Falafelin yanı sıra, yeşil mercimek salatası gerçekten çok lezzetli, şiddetle tavsiye edilir.

Afiyet olsun!

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Sinem Uğurdağ

Istanbul’da başlayan hayat yolculuğum farklı kıtalarda yaşadığım uzun soluklu deneyimlerle birlikte tüm heyecanıyla devam ediyor. Yoga, kamp, fotoğraf, müzik festivalleri ve yemek yapmak vazgeçemediğim ve nerede olursam olayım hayatıma renk katan ilgi alanlarım. Bunların yanı sıra, doğayla ilişkimi her geçen gün daha da güçlendiriyorum; farklı coğrafyaları gözlemledikçe dünyamızın tabiatına hayranlığım artıyor. Herkesin önce kendi bedenine sonra etrafındaki canlılara karşı sorumlu olduğuna ve bunun bilincinde olan her bireyin farkındalık yaratması gerektiğine inanıyorum.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Gündem, Kent, Mercek, Vejetaryen ve Vegan, Yeme İçme
Danimarka’dan yine devrim niteliğinde bir tasarı: Gıda etiketlerine ürünün çevreye verdiği etki eklenecek

İskandinav ülkelerinin son yıllardaki agresif sayılabilecek çevre politikalarını ve karbon ayak izi azaltma çalışmalarını her geçen gün artan bir ilgiyle...

Kapat