“Nükleer enerji çözüm değil”

Nükleer felaketlerin yaşandığı ve nükleerden ‘enerji’ olarak yararlanma politikasının da küresel ölçekte terk edilmeye başlandığı bir dönemde Türkiye’ye nükleer santral açma hazırlıkları sürüyor. Bir yandan faciaya dönüşen nükleeri en iyi bilen Japon halkı bizleri uyarıyor öte yandan en olmayacak yerlerde santral inşaatları devam ediyor.

Nükleer meselesi, nükleer karşıtı hareketin yükselişiyle birlikte bir ‘ilgi’ alanı olarak Türkiye’de gündem unsurlarından biri haline geldi. Konuyu farklı açılardan değerlendiren pek çok çalışma mevcut. Bir araştırma yapmak istediğinizde enerji politikaları açısından, bir silah olarak ya da sağlık boyutuyla ilgili farklı çalışmalara ulaşabilirsiniz. Ancak Yeni İnsan Yayınevi‘nin bizlerle buluşturduğu ‘Nükleer Enerji Çözüm Değil‘, farklı perspektifleri derleme yönüyle oldukça önemli bir yere sahip.

10456020_645556212193208_4532282258785246493_n

Yazar Helen Caldicott, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı kimliğinin yanında nükleer karşıtı aktivist oluşu ile hazırladığı çalışmanın çok yönlülüğüne ve yetkinliğine de işaret ediyor. 2006 yılında basımı gerçekleşen kitap oldukça önemli bir başvuru kaynağı olmasının yanında 2011 yılında gerçekleşen ve nükleere santrallere dair algıları altüst eden Fukushima nükleer kazasını ele alamıyor. Bu noktada hem güncel değerlendirmelerin hem de Türkiye’ye dair soruların yanıtlarının yer aldığı Ümit Şahin tarafından kaleme alınmış oldukça önemli bir sunuş yazısı var. Bu sunuş yazısında Türkiye’de kurulmak istenen nükleer santrallerin geçirdiği tüm evreleri, yaşanan gelişmeleri, inşaları için yapılan sözleşmelerin esaslarını, çevre etki değerlendirme süreçlerinin, raporların nasıl hazırlandığı ve çok daha fazlasını bulabilirsiniz.

Nükleer enerjiye karşı yükselen sesleri daha iyi anlamak isteyenler için oldukça anlamlı bir rehber niteliğindeki kitap, yaşamı savunanların kütüphanesinde yer almalı.

Helen Caldicott

Nükleer Enerji Çözüm Değil

Yeni İnsan Yayınevi

272 s.

BUNU DA OKU:  3 gömlek, 4 pantolon, 1 şilte: Japon minimalizmi ile tanışın
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayat, Mercek, Sanat ve Tasarım, Yenilenebilir Enerji
Su sesleri bostanlara yayılır

Yedikule Bostanlarına dair belirsizlik sürerken akıllarda tutmak, aslında İstanbul gibi bir şehirde nasıl bir kentsel tarım vahasının bulunduğunu hatırlatmak için...

Kapat