Önümüzdeki on yılın en büyük riskleri çevresel riskler

Dünya Ekonomik Forumu tarafından, Marsh & McLennan Şirketleri, SK Group ve Zurich Sigorta Grubu stratejik ortaklığında hazırlanan, 2024 Küresel Riskler Raporu yayımlandı.

Küresel Risk Algılama Araştırması (GRPS), yaklaşık yirmi yıldır Küresel Riskler Raporu’nun temelini oluşturmaktadır ve Dünya Ekonomik Forumu’nun orijinal küresel risk verilerinin önde gelen kaynağıdır. Bu yılki GRPS, akademi, iş dünyası, hükümet, uluslararası toplum ve sivil toplumdan 1.490 uzmanın gelişen küresel risk ortamına ilişkin önde gelen görüşlerini bir araya getirdi. GRPS 2023-2024’e ilişkin yanıtlar 4 Eylül – 9 Ekim 2023 tarihleri ​​arasında toplandı.

“Küresel risk”, gerçekleşmesi halinde küresel GSYİH’nın, nüfusun veya doğal kaynakların önemli bir kısmını olumsuz etkileyecek bir olay veya koşulun ortaya çıkma olasılığı olarak tanımlanıyor. 

Rapordan öne çıkanlar;

#1 2024 Küresel Riskler Raporu dünya için kısa vadede ağırlıklı olarak olumsuz olan ve uzun vadede daha da kötüleşmesi beklenen bir görünümü vurguluyor. Eylül 2023’te yapılan ankete yanıt verenlerin %54’ü bir miktar istikrarsızlık ve orta düzeyde küresel felaket riski beklerken, %27’si büyük türbülans bekliyor ve %3’ü küresel felaket risklerinin kısa vadede gerçekleşmesini bekliyor. Sadece %16’sı önümüzdeki iki yıl içinde istikrarlı veya sakin bir görünüm bekliyor. Görünüm 10 yıllık zaman diliminde belirgin biçimde daha olumsuz; yanıt verenlerin %63’ü fırtınalı veya çalkantılı bir görünüm beklerken, %10’dan azı sakin veya istikrarlı bir durum bekliyor.

#2 Bir yıllık zaman dilimi için katılımcılara, 2024 yılında küresel ölçekte maddi bir kriz yaratma olasılığının en yüksek olduğunu düşündükleri beş riski seçmeleri istendi. İlk sırada aşırı hava olayları geliyor. Kuzey Yarımküre’de kaydedilen tarihteki en sıcak 2023 yazının ardından ankete yanıt verenlerin üçte ikisi 2024’te karşılaşılan en büyük risk olarak aşırı hava koşullarını seçti. Yapay zekanın ürettiği yanlış bilgi ve dezenformasyon %53 ve toplumsal ve/veya siyasi kutuplaşma %46 oranları ile ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor. Önceki yılın anket sonuçlarını yansıtacak şekilde, hayat pahalılığı %42 ve siber saldırılar %39 genel görünümde önemli endişeler olmaya devam ediyor.

BUNU DA OKU:  Filipinler'de artık öğrenciler mezun olmak için ağaç dikmek zorunda

#3 Çevresel ve teknolojik riskler, önümüzdeki on yılda ciddiyet açısından en fazla kötüleşmesi beklenenler arasında yer alıyor ve uzun vadeli küresel riskler ortamına hakim oluyor. Önümüzdeki on yılın ilk 10 sıralamasında neredeyse tüm çevresel riskler yer alıyor.

#4 Önümüzdeki on yılda en üst sıradaki risk olarak aşırı hava olaylarının daha da şiddetli hale gelmesi bekleniyor. Geçen yılın sonuçlarını yansıtacak şekilde, Biyoçeşitlilik kaybının ve ekosistem çöküşünün algılanan ciddiyeti, tüm risklerin çoğunu daha da kötüleştirerek tam iki Likert puanı artırarak kısa vadede 20. sıradan 3. sıraya yükseldi. Dünya sistemlerindeki kritik değişim ikinci sırada ve Doğal kaynak kıtlıkları dördüncü sırada yer alıyor. Kirlilik ise 10’uncu sırada yer alıyor. 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Finans
2023 yılının kaçırılmaması gereken doğa belgeselleri

2023 yılının kaçırılmaması gereken doğa temalı belgesellerini derledik. Vahşi yaşam, plastik kirliliğine karşı yapılabilecekler, ağaçların büyülü dünyası, iklim krizinin biyoçeşitlilik...

Kapat