Ulaşılabilecek kadar yakın, doğal olabilecek kadar uzak bir cennet: Narköy

Bu hafta sizlere tanıtmak istediğimiz yeşil mekân Kerpe’deki Narköy. Nardane Kuşçu’nun 2002 yılından beri üzerinde çalıştığı Nar Eğitim ve Danışmanlık Merkezi ve Narköy hem yemyeşil bir eko tatil destinasyonu, hem bir permekültür merkezi hem de bir eğitim kompleksi. Nardane Kuşçu’dan hem Narköy’ün hikâyesini dinledik hem de kendisine aklımıza takılan soruları sorduk.

Deniz Aytekin: Sizi ve Narköy’ü bilenler sizden ‘Nar Anne’ olarak bahsediyor. Biraz kendi hikâyenizi anlatır mısınız, bu zamana kadar neler yaptınız ve Narköy’ü hayata geçirmeye nasıl karar verdiniz?
Nardane Kuşçu: Genel olarak ‘Nar Anne’ ve ‘Nar Hoca’ diyorlar. Sanırım bunun nedeni Narköy’e ilk gelenler sahibi misiniz diye sorduklarında ‘Annesiyim’ diye cevap vermem olabilir. Anne, ayağımızın altındaki toprak, baba ise bu dünya pratiğinde binamızdır.

Hayatım boyunca öğrencilerim, çocuklarım ve diğer tüm canlılar için büyüyerek gelişebilecekleri, kendileri olabilecekleri bir toprak olmaya çalıştım. Üstlerindeki bina olabilmeyi eşim, oğlum, Enver, Mümtaz ve adını sayamayacağım kadar çok kan bağım ve can bağım olan erkeklere bıraktım. Çünkü kadın ve erkeğin yapısındaki farklılıklar birbirlerini tamamlayarak sürdürülebilirliği sağlar.

Kısaca söylemek gerekirse Çukurova’da kadın çiftçiliği yapılan bir çiftlikte doğdum. Yörük kültüründen geliyorum. Yörüklük doğayı koruma, coğrafyaya saygı ve sevgiyi öğretir. 1972 mezunu bir ilkokul öğretmeniyim. Köy Enstitüsü yaklaşımı öğretmenliğimizin temelidir.

Özellikle 1980 sonrası öğrenci, velisinin ve öğretmenin başarı malzemesi haline geldiğinde, okul bahçesi uygulama ve oyun alanı olmaktan çıktığında, teneffüsler test çözme zamanı olduğunda Narköy düşü kuruldu.
2002 yılında Nar Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nin mayası olan Nar NLP kuruldu. Daha sonra gençlerin bize katılmasıyla Nar Eğitim ve Danışmanlık Merkezi adını aldı. Oğlum Ozan kurumsal ayağını oluşturdu. Narköy ise eğitim şirketimizin geliri ve ailemizin öz kaynaklarıyla hayata geçti.

BUNU DA OKU:  Haydi yapalım Türkiye!

Narköy “ Düşü olmayanın işi olmaz “ cümlesiyle başladı.

Ulaşılabilecek kadar yakın, doğal olabilecek kadar uzak bir coğrafyada, kentle kırsal arasından bir köprü olmak amacıyla kuruldu.
D.A.: Narköy gerçekten neredeyse bir köy büyüklüğünde kocaman bir tesis. Neler var bu tesisin içerisinde?
N.K.: Narköy üç tarafı ormanlarla çevrili, 120 dönümlük bir vadide hayat buldu. Narköy; minimum karbon ayak izi bırakmak prensibine göre, pek çok araştırma, gözlem ve danışmanlık hizmetleri alarak, doğal bitki örtüsü, yabani bitkileri ve arazinin strüktürüne sadık kalarak, coğrafyasına saygılı bir tesistir.

Narköy’de 3 yeşil yıldızlı bir otel, yörük çadırı, ahırlar, kümes, seralar, atalık tohum bankası, biyolojik su arıtma tesisi, yağmur sularını topladığımız göletlerimiz, ördek ve kaz havuzumuz, gece karacaların yattığı, gündüz ise sınıf olarak kullandığımız korular, yiyeceklerimizi yetiştirdiğimiz tarlalar ve permakültür bahçeleri var. Narköy eğitim odaklı, sürdürülebilir organik tarım çiftliği ve ekolojik otel olarak tasarlandı.

Narköy’de deneyime dayalı eğitim ve etkinlikler var. Ormandan hikâyeler var. Ekim – dikim, süt sağımı, peynir – ekmek atölyeleri, çocuklarla birlikte yaptığımız kurabiye ve reçel atölyelerimiz var

Kurumsal eğitimlerde ; 120 dönüm arazi üzerinde gece hedef bulma eğitimi, Narköy takım çalışmaları ve sınıf içi eğitimlerimiz var. Detaylı bilgilere www.naregitim.com adresinden ulaşabilirsiniz.

D.A.: Kapılarınız her zaman, herkese açık. Ne gibi etkinlikler düzenliyorsunuz?
N.K.: Narköy kendi gıdasını yetiştiren ve bu gıdaları misafirleriyle sofrasında paylaşan bir tesis. Bu nedenle Narköy sofraları rezervasyonlu misafir sayısına göre hazırlanır. Narköy’ü tanımak merakıyla ziyaret eden misafirlerimizi ise otel kısmımız müsait ise otelde, eğer kapalı eğitim grubu nedeniyle müsait değil ise çiftlik tarafında ağırlıyoruz.

Konaklama dışında, deneyimlemek isteyen misafirlerimizi rezervasyon ile günübirlik programımızla ağılıyoruz. Bu program sabah 08:30 ile 17:00 saatleri arasında, kahvaltı, öğlen yemeği ve çiftlik aktivitelerimizi kapsıyor ( Ekim dikim, süt sağımı, çiftlik turu ve rehberli orman yürüyüşü).
D.A.: Önümüzdeki kış döneminde Narköy’de ne gibi etkinlikler olacak?
N.K.: Az önce belirttiğim tüm etkinlikler kış dönemi boyunca devam ediyor. Çünkü biz dört mevsimin de tam olarak yaşanıp, deneyimlenmesinden yanayız.

BUNU DA OKU:  Vegan Kolektif sizi bekliyor

D.A.: Siz aynı zamanda bir eğitimcisiniz. Yeni nesillerin giderek topraktan kopması, doğadan uzaklaşması konusunda ne düşünüyorsunuz?
N.K.: Yukarıda da bahsettiğim gibi, bizler köy enstitüsü yaklaşımlı eğitimciler olarak, okulların uygulama bahçelerinde ekip dikilmesinin, insanlara doğa sevgisi, gıda bilinci, süreç takibi kazandırdığını biliyoruz.
Doğadan uzaklaşmak ise tüm bunları kaybetmemize neden oluyor. Okullarda ve Narköy’de yaptığımız çalışmalarda doğada olmanın ve toprağa dokunmanın olumlu sonuçlarını görüyoruz.

D.A.: İleriye dönük ne gibi plan ve projeleriniz var?
N.K.: Narköy kurulurken deneysel bir proje olması nedeniyle her aşaması kayıt altına alındı. Buradaki amacımız benzer modellere örnek olup, artmasına katkıda bulunmaktı. Bu anlamda da pek çok talep aldığımızı söyleyebiliriz. İyilik çoğalsın, umut daim olsun istiyoruz.



D.A.: Narköy’ü merak eden, ziyaret etmek isteyen okuyucularımız etkinliklerinizi ve Narköy’de neler olduğunu nasıl takip edebilir, nereden bilgi alabilirler?

N.K.: Narköy’ü merak eden ve ziyaret etmek isteyen misafirlerimiz için adreslerimiz:

www.narkoy.com
https://www.facebook.com/Narkoy/
instagram.com/narkoyjournal

Detaylı bilgi ve rezervasyon için :
+90 549 529 5449
info@narkoy.com
bogac@narkoy.com

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ekoturizm, Gıda, Kent, Yeme İçme, Yeşil alanlar
Çocuklar için sıradışı bir kamp aktivitesi: Şubat tatilinde Doğu Ekspresi ile Karlı Masallar

Çocuklar ve aileleri için doğayı odak noktasına alan etkinlikler hazırlayan "Kampa Gidelim mi Baba?", bu Şubat tatilinde sizi Doğu Ekspresi...

Kapat