Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) hava kirliliği ve çevre kirliliğindeki artış nedeniyle solunum sağlığımızın tehdit altında olduğunu uyarısında bulundu. Hava kirliliği sonucunda astım, kronik tıkayıcı akciğer hastalığı (KOAH) ve akut bronşit gibi hastalıkların görülme sıklığında artış yaşanırken, akciğer kanseri gibi hastalıklara yakalanma riski artıyor.

Kaynak: Yeşil Gazete

#2 Dünyanın en büyük alkollü içki şirketi olan Diageo Plc, yakın gelecekte öngörülen iklim değişikliği kaynaklı su krizinin alkol üretimini sekteye uğratabileceğinden endişeleniyor.

Kaynak: Time

#3 New York Belediye Meclisi’nden geçen bir yasa tasarısı uyarınca New Yorklular’ın yakında tüm yiyecek artıklarını, bahçe atıklarını ve gıdayla kirlenmiş kâğıtları kompost haline getirmeleri gerekecek.

Kaynak: The New York Times

#4 Rüzgâr ve güneş mayıs ayında ilk kez AB’de fosil yakıtlardan daha fazla enerji üretti.

Kaynak: Euronews Green

#5 Uber Carshare uygulaması aracılığıyla kullanıcılar araçlarını, araç çağırma işini daha sürdürülebilir hâle getirmek için kiralayabilecek. Araçlarını Uber uygulaması aracılığıyla kiralayanlar para kazanma seçeneğine sahip olacak. Hizmet önümüzdeki aylarda Boston ve Toronto’da uygulanmaya başlayacak.

Kaynak: Bloomberg

#6 El Nino sıcak hava modeli nedeniyle kahve, kurabiye ve çikolata daha da pahalılaşacak.

Kaynak: Time

#7 Bain & Company tarafından dünya çapında toplam varlıklar bakımından en büyük 50 banka üzerinde gerçekleştirilen değerlendirme, mortgage kredisi verme stratejilerinde iklim değişikliğine bağlı fiziksel riskleri göz önüne alan bankaların azınlıkta olduğunu gösteriyor.

Kaynak: Foreks

#8 Çevre, İklim ve Sağlık için İş Birliği Projesi (ÇİSİP) bildirisine göre iklim değişikliği insanlığın karşı karşıya kaldığı en büyük sağlık tehdidi.

Kaynak: Diken

#9 İBB iklim krizine uyum için Litvanya-Vilnius Belediyesi ile ortak bir projeye başladı. Yeşil Mutabakat-Turklit (GEH) projesi ile iki şehrin iklim krizine uyumu konusunda bilgi ve uygulama paylaşım zemini oluşturuldu.

BUNU DA OKU:  İklim değişikliği 2021'de dünyaya milyarlarca dolara mal oldu

Kaynak: DHA

#10 Sera gazı emisyonları keskin bir şekilde azaltılsa bile Arktik yaz buzunu kurtarmak için çok geç. Erimenin kaynağını yüzde 90 insan kaynaklı faktörler geri kalanın doğal faktörler oluşturuyor. Bu durum küresel ölçekte daha çok aşırı sıcak hava dalgaları ve seller yol açacak.

Kaynak: The Guardian

#11 ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) pestisit kaplı tohumların ülkedeki yaban hayatı üzerindeki yıkıcı etkileri nedeniyle dava edildi.

Kaynak: The Guardian

#12 Kanada’daki orman yangınlarının dumanı nedeniyle ABD’nin New York kenti dünyanın en kirli havasına sahip kenti oldu. Birleşmiş Milletler‘in geçen yıl yayımladığı bir rapora göre iklim değişikliği nedeniyle 2090 yılına kadar küresel orman yangınlarının yoğunluğunun yüzde 57’ye kadar artması bekleniyor.

Kaynak: The Guardian

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Haftanın Yeşil Haberleri, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Sağlık
Plastik yiyoruz!

Plastik 19. yüzyılın ikinci yarısından beri dünyada var olan bir polimer. Öte yandan plastik parçaları bu kısa geçmişine rağmen insan

Kapat