Yeşil posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 COP28’de kararlaştırılan ilk karar, iklim felaketinden etkilenen dünyanın en fakir ve en savunmasız ülkelerine yardım fonu oldu. Başlangıç finansmanı 429 milyon dolara yakın bir miktar.

Kaynak: The Guardian

#2 Birleşik Arap Emirlikleri, dünya temiz enerjiye geçerken fosil yakıtlardan beklenen gelirinin yarısından fazlasını kaybetme riskiyle karşı karşıya olan düzinelerce petrol devinden biri. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) ekim ayındaki tahminine göre fosil yakıtlara olan küresel talep 2030’un sonundan önce zirveye çıkabilir.

Kaynak: euronews.green

#3 29 Kasım çarşamba günü İstanbul’a düşen yağış miktarının kentin 100 günlük suyuna denk geldiği, yağmur suyu hasadı yapılmadığı için bunun elde edilemediği iddia edildi.

Kaynak: yeşilgazete

#4 Türkiye’den KKTC’ye denizaltı elektrik bağlantısı projesi ile adadaki elektrik arzının artırılmasının yanı sıra güneş enerjisi potansiyeli ile Avrupa’da ilk sıralarda yer alan KKTC’de, “yeşil enerji” teknolojilerinin hayata geçirilmesiyle ilgili engeller de ortadan kalkacak.

Kaynak: temizenerji

#5 İklim bilimciler, her yıl Antarktika üzerindeki ozon tabakasında oluşan ozon deliğinin kapanmasının bu yıl beklenenden uzun sürmesinin potansiyel sorumlusunu iklim değişikligi olarak gösteriyor. Tipik olarak Antartika ozon deliği ağustos ortasında oluşmaya ve kasım ayında kademeli olarak kapanmaya başlar. Kaynak: euronews.green

#6 MacArthur “Genius Ödülü” sahibi peyzaj mimarı Kate Orff, iç içe geçmiş ekolojik sistemlere sahip yerlerin daha dayanıklı olduğunu ve hem acil durumlara yanıt verme hem de geleceğe daha iyi uyum sağlama konusunda daha yetenekli olduğunu söylüyor.

Kaynak: YaleEnvirinment360

#7 Birleşik Krallık Reklam Standartları Ajansı (ASA), izleyicileri ürünün geri dönüştürülebilirliği konusunda yanılttığı gerekçesiyle tek kullanımlık elektronik sigaralara yönelik bir reklam kampanyasını yasakladı. Kaynak: Edie

#8 Ülkemizde 2023 su yılı yağış miktarı normal değerlere göre yüzde 6 düşerken uzmanlar yağışların azalmasıyla meteorolojik kuraklık tehdidinin büyüdüğü ve Türkiye’nin 4’te 3’ünün kalıcı kuraklığa sürüklendiği uyarısında bulunuyor.

BUNU DA OKU:  Çatınızdan ne kadar güneş enerjisi elde edebilirsiniz?

Kaynak: yeşilhat.

#9 BM İklim Değişikliği İcra Sekreteri Stiell, dünyayı fosil yakıt çağının sonunu getirmeye çağırdı. Simon Stiell, “Bilim bize gezegenin emisyonlarımızla başa çıkma kabiliyetini tüketmeden, yani 1.5 derece limitini aşmadan önce yaklaşık altı yılımız olduğunu söylüyor” açıklamasında bulundu.

Kaynak: Cumhuriyet

#10 Çin, Hindistan ve BAE’de sağlık hizmetleri ve üretimi karbondan arındırmak için önemli planlar hazırlandı. Sürdürülebilir Piyasalar Girişimi Sağlık Sistemleri Görev Gücü’nün küresel sağlık hizmetleri liderleri, yenilenebilir enerjiyi tedarik zincirleri genelinde ölçeklendirmek için Çin ve Hindistan’daki enerji sağlayıcılarıyla ileri görüşmelerde bulunuyor.

Kaynak: edie

#11 İklim Adaleti Koalisyonu, 25 bin yurttaş tarafından imzalanan Ekokırım Yasası’nı 28 Kasım’da meclise sundu. Aktivistler ekokırımın suç olarak tanınmasının mecliste yasalaştırılması için tüm siyasi partileri gecikmeksizin ortaklaşmaya davet ediyor.

Kaynak: yeşilgazete

#12 BM çölleşmeyle mücadele ekibinin hazırladığı yeni bir rapor, son iki yılda insan kaynaklı kuraklıklar nedeniyle benzeri görülmemiş bir acil duruma yol açan endişe verici eğilimleri ortaya koyuyor. Rapor, kuraklıktan etkilenenlerin yüzde 85’inin düşük veya orta gelirli ülkelerde yaşadığını ve yüksek derecede savunmasız olarak sınıflandırılan ülkelerde yaşayan insanların sel, kuraklık ve fırtına nedeniyle ölme ihtimalinin düşük gelirli ülkelerde yaşayanlara göre 15 kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

Kaynak: UN

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Haftanın Yeşil Haberleri
Onarım hakkı nedir?

Hızla gelişen teknoloji, eskisini getir yenisi götür kampanyaları, Cyber Monday ve daha birçok nedenden dolayı elektronik eşyalar kimi zaman birkaç

Kapat